De workshop begint met een boeiende en toegankelijke introductie tot de Ubuntu-filosofie, waarbij de kernprincipes en de oorsprong van het concept worden belicht.

  1. Afkomst en Betekenis van Ubuntu:
    • De workshopleider legt uit dat Ubuntu een diepgeworteld Afrikaans concept is dat zijn oorsprong vindt in de Zuid-Afrikaanse cultuur, maar dat het universele waarde en relevantie heeft. De term “Ubuntu” komt uit de Zulu- en Xhosa-talen en wordt vaak vertaald als “menselijkheid naar anderen toe” of “ik ben omdat wij zijn”.
  2. Essentie van Ubuntu:
    • Leerlingen worden geïntroduceerd in de kerngedachte van Ubuntu: “Ik ben omdat wij zijn”. Dit concept benadrukt de onderlinge verbondenheid van alle mensen en stelt dat onze identiteit en ons welzijn nauw verbonden zijn met de gemeenschap waarvan we deel uitmaken. Het idee is dat we allemaal afhankelijk zijn van elkaar en dat ons geluk en succes nauw verweven zijn met het geluk en succes van anderen in onze gemeenschap.
  3. Belang van Gemeenschap:
    • De workshopleider benadrukt het belang van gemeenschap en wederzijdse zorg in de Ubuntu-filosofie. Leerlingen worden aangemoedigd om na te denken over hoe hun acties en keuzes invloed hebben op anderen om hen heen, en hoe het streven naar het welzijn van de gemeenschap bijdraagt aan een gevoel van saamhorigheid en sociale cohesie.
  4. Interactieve Elementen:
    • Om de betrokkenheid van de leerlingen te vergroten, kan de workshopleider gebruikmaken van visuele hulpmiddelen, zoals afbeeldingen of video’s die de principes van Ubuntu illustreren. Ook kunnen er vragen worden gesteld aan de leerlingen om hun begrip te testen en om hen aan te moedigen na te denken over hoe de principes van Ubuntu zich verhouden tot hun eigen ervaringen en waarden.

Door middel van deze interactieve introductie zullen leerlingen een goed begrip ontwikkelen van de kernprincipes van Ubuntu en hoe deze principes van verbondenheid en wederzijdse zorg van toepassing zijn op hun eigen leven en de bredere samenleving.